Wiadomości PROW

Konferencja o wędzeniu wędlin

10.02.2014 roku w Lublinie odbyła się konferencja prasowa połączona z seminarium pt.: "Substancje smoliste – żywność – wymagania". W konferencji uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, marszałek województwa lubelskiego Krzysztof Hetman oraz ponad sześćdziesięciu przedstawicieli zakładów wędliniarskich z terenu województwa lubelskiego.

Spotkanie poświęcone było wchodzącym w życie od 1 września br. nowym przepisom określającym dopuszczalną ilość benzoαpirenu w żywności wędzonej.

Minister poinformował, że do końca marca br., pod nadzorem Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, zostaną przeprowadzone badania monitoringowe metodami zatwierdzonymi przez UE. Zapowiadając także cykl szkoleń dla przedsiębiorców w każdym z województw, zaapelował do mediów o spokojne i rzeczowe podejście do tematu.

Uczestnicy seminarium zachęcali przedsiębiorców do przeprowadzania badań indywidualnych, co jest ich obowiązkiem. Podkreślali jednocześnie, że aktualne wyniki wskazują, że polscy producenci wędlin nie mają problemu ze spełnianiem norm odnośnie zawartości benzoαpirenu. Ważną częścią seminarium były wystąpienia praktyków z branży przetwórstwa rolno-spożywczego, którzy również podkreślali, że są spokojni o wyniki badań.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa

Masz więcej pytań?

Zadzwoń tel.: 61 28 28 847

Zobacz też:

W 2014 roku będzie nabór na młodego rolnika

Młody rolnik 2014 - dla kogo premia ?

Dopłaty bezpośrednie 2014


Płatności rolnośrodowiskowe 2014

PROW 2014-2020

Dopłaty do materiału siewnego 2014


 



Wszystkie wiadomości


Patronat medialny